12x alternatieve tips in Berlijn

12x alternatieve tips in Berlijn

juni 27, 2020 0 Door Sanne Snijders

Nu we door het corona-virus de vakanties dichterbij moeten zoeken, zien steeds meer mensen in Duitsland de ideale vakantie bestemming. En dat is ook niet zo heel gek! Dichtbij, goed bereikbaar, ver ontwikkeld en ook nog eens echt ontzettend mooi. Berlijn heeft al deze kenmerken en is daarmee een van de eerste steden die ik zou aanraden voor de zomervakantie van 2020. Nou kan je op genoeg websites al de standaard bezienswaardigheden van Berlijn vinden. Daarom geef ik je in deze blog 12 alternatieve, toffe tips voor een bezoek aan Berlijn!


#1 Eschschloraque / Hackeshe Höfe

Ja oke, toegegeven, de naam van dit café is ietwat vreemd. De locatie ervan vind ik zelf echter echt heerlijk. Als je een beetje houdt van street-art en alternatieve plekken/steegjes is dit echt een fijne locatie om iets te drinken. Het cafe ligt in een van de Hackesche Höfe, die dan wel weer erg bekend zijn. Zowel de gewone drankenkaart als de cocktailkaart zijn hier erg goed.

#2 Street food Thursday

De tweede tip in het rijtje van alternatieve tips in Berlijn is ‘street food thursday’. Dit evenement vindt elke donderdag plaats in de Markthalle IX. Dan stroomt de hele markthal dus vol met foodfans en kan je bij verschillende stands ontzettend veel verschillend eten halen. Ook in deze corona-tijd blijft de street-food thursday een vaste prik. Misschien soms wel op een andere ingevuld. Via de facebook van ‘streetfood thursday’ blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

#3 Simon Dach straße

De ‘Simon Dach Straße’ ligt in de (voormalig) Oost-Berlijnse wijk Friedrichshain, een inmiddels zeer populaire en hippe wijk. Je vind in deze wijk bijvoorbeeld ook de beroemde ‘East Side Gallery’ en de RAW-gelände, een plek die later nog in mijn blog terug komt. De ‘Simon Dach Straße’ is een straat vol met café’s en uitgaansgelegenheden. Onder locals is deze straat echt ontzettend populair, het is er dan ook praktisch altijd gezellig druk. Nou is écht uitgaan in corona-tijden niet mogelijk, maar ondanks het aantal maatregelen is deze straat nog steeds een bezoek waard! (En anders maar terugkomen na de mondiale crisis).

#4 Beelitz Heilstätten

Je moet er maar net van houden, maar hij past perfect in het rijtje van alternatieve tips in Berlijn. Net buiten de Duitse hoofdstad ligt het verlaten ziekenhuiscomplex ‘Beelitz Heilstätten’. Het is een van de grootste verlaten complexen van Berlijn (en echt súper tof!) Onder andere Adolf Hitler heeft hier zelfs nog en tijdje hersteld van een verwonding aan zijn been, als gevolg van de Eerste Wereldoorlog. Het complex staat leeg sinds 1994 en was eerder altijd vrij toegankelijk. Helaas is dit na een aantal ongevallen niet meer zo.. Maar niet getreurd: sinds 2015 loopt een boomkroonpad langs de vervallen ruïnes. Daarnaast kan je er nog een kleine rondleiding krijgen door bepaalde delen van het gebouw.

#5 Teufelsberg

Ik blijf nog even in de sfeer van verlaten gebouwen. Teufelsberg in Berlijn is namelijk een oud, gesloten afluisterstation van de Amerikaanse geheime dienst. Je kunt er een rondleiding krijgen door de verlaten ruimtes en krijgt daarbij informatie over de gebeurtenissen tijdens de Koude Oorlog. Daarnaast kun je er ook gewoon zelf rondwandelen. Het gebouw staat al ruim 25 jaar leeg en is daardoor in handen gekomen van street-artists. De muren staan vol met kleurrijke kunstwerken (van voornamelijk graffiti) en ziet er echt fantastisch tof uit!

#6 RAW Gelände

Ik noemde hem net al kort even: het RAW-Gelände. Misschien wel mijn favoriete plek in de hele stad. Het RAW-Gelände is een oud industrieterrein uit de DDR-tijd en ligt eveneens in de wijk Friedrichshain. Na de val van de muur werd dit terrein omgebouwd tot een levendige gemeenschap. Het is een super hip, alternatief terrein geworden, met verschillende terrassen, horecagelegenheden en clubs. Daarnaast zijn er onder andere een skatepark, vlooienmarkt en de kunstgalerie ‘Urban Spree’. Een hele toffe plek met veel street-art.

#7 Sachsenhausen

Even compleet iets anders. Ten Noorden van Berlijn, bij het plaatsje Oranienberg, ligt het voormalig werk- en concentratiekamp Sachsenhausen. Het kamp werd gebouwd in 1936 en in totaal zijn er hier tussen de 30.000 en 35.000 mensen om het leven gekomen. Tegenwoordig is Sachsenhausen een museum, met een grote herdenkingsplaats. Tijdens een tour kom je meer te weten over de geschiedenis en activiteit van dit Duitse concentratiekamp. Je wordt meegenomen langs verschillende plekken en door verschillende ruimtes. Al met al is het echt een super indrukwekkende ervaring, die ‘goed’ aansluit bij de toch al rijke historie van Berlijn.

#8 NENI Berlin

‘NENI Berlin’ is een restaurant, gevestigd op de bovenste verdieping van het 25hours hotel in Kurfürstendam. De inrichting van dit restaurant is echt heerlijk en het uitzicht over de stad adembenemend. Daarnaast is het eten er ook nog eens heel erg lekker.

#9 Holzmarkt 25

De Holzmarkt 25 is geen, zoals je van de naam misschien zou verwachten, (hout)markt. Nee, holzmarkt 25 is een beachbar. De naam is echter niet helemaal voor niks, want het terrein ligt vol houtsnippers, er zijn houten terrassen, tafels, stoelen en veel pallets. Deze worden allemaal multifunctioneel gebruikt. Echt een heerlijke plek om lekker weg te zakken in een strandstoel met een biertje erbij.

Alltägliches auf dem Holzmarkt Markt einkaufen | Mit Vergnügen Berlin

#10 Biergartens

Duitsland staat toch wel een beetje bekend om zijn grote biergartens. Letterlijk bier tuinen. In Berlijn vind je er dan ook ontzettend veel. Als je van bier houdt zou ik het je zeker aanraden om meerdere biergartens te bezoeken. Het is er namelijk altijd ontzettend gezellig. Ik zet de beste biergartens in Berlijn even voor je op een rijtje:

  • Prater biergarten: (een van) de oudste biergarten(s) in Berlijn. Hij is meer dan 100 jaar oud en het terras wordt omringd door groen en kastanjebomen. Onder de inwoners van Berlijn is deze biergarten, die ligt in de wijk ‘Penzlauer Berg’ erg populair
  • Cassiopeia: de biergarten ‘cassiopeia’ ligt op het RAW-Gelände, die ik eerder al even noemde. Deze biergarten past echt perfect bij de sfeer die er heerst op het RAW-Gelände: alternatief, hip, gezellig en trendy.
  • Zollpackhof: deze prachtige biergarten ligt vlak bij ‘Berlin HBF’ en aan de rivier de Spree. De sfeer is er een beetje hetzelfde als bij Cassiopeia, aangezien Zollpackhof zich bevindt naast een historisch pand. Echt een super relaxede plek!

#11 Badeschiff

Ik vind dit toch wel een hele toffe plek in Berlijn. Het behoort tot het terrein ‘Arena Berlin’, een multifunctioneel terrein met verschillende vette locaties en initiatieven. Een van die initiatieven is dus het Badeschiff. Midden in de rivier ligt namelijk een zwembad aangelegd, waar je heerlijk kunt chillen in het verfrissende water en met een fantastisch uitzicht. Normaal vinden hier grotere evenementen en kleine festivals plaats. Tijdens corona is het ‘Badeschiff’ alleen te bezoeken met een reservering. Op de website kan je de ontwikkelingen volgen.

Datei:Badeschiff-Berlin.jpg – Wikipedia

#12 Yaam

Ik gooi er nog maar weer een keer een bar in. En wat voor een! Ook Yaam is een strandtent aan de Spree, waar in je in Carabische sferen kunt genieten van een drankje. Maar dat is niet het enige wat Yaam te bieden heeft. De Youth African Art Market een tentoonstellingsruimte, club en sportplaats. Het is echt een creatieve verzamelplaats. Daarnaast wordt er bij Yaam ook veel gedanst, het is er altijd gezellig! Superfijne plek om een middag of avond door te brengen.


Sanne Snijders
27 Juni 2020


Heb je nog meer vragen, of wil je graag nog meer informatie over Berlijn? Voel je vrij om contact met ons op te nemen via de mail of Instagram! We geven je graag nog meer alternatieve tips in Berlijn of antwoord op al je vragen.

Ben je benieuwd waar je deze zomer nog meer op vakantie kunt? Klik dan hier!