Meersburg: pareltje aan de Bodensee

Meersburg: pareltje aan de Bodensee

augustus 13, 2020 0 Door Sanne Snijders

De stad Meersburg is gelegen aan de noordelijke oever van de Bodensee, recht tegenover de grote stad Konstanz. Waar de meeste mensen Konstanz wél kennen is dat bij Meersburg vaak niet het geval. Het is in mijn ogen echter een van de meest mooie stadjes aan de hele Bodensee. Typische Duitse handwerkhuisjes, wijngaarden, gezelligheid én het laatste bewoonde kasteel van Duitsland. Meersburg heeft ontzettend veel te bieden en de sfeer is er heerlijk. Je mag dit stadje dan ook zeker niet overslaan als je op vakantie gaat naar de Bodensee.


Met 6000 inwoners hoort Meersburg niet in het lijstje van grotere steden aan de Bodensee. Maar in de lijst van levendige plaatsen zou Meersburg (in mijn ogen) zeker niet misstaan. Het is namelijk een erg bruisende stad, op elke straathoek is wel iets te doen. Daarnaast bevinden er zich tal van horeca gelegenheden en winkels in de stad. In deze blog geef ik antwoord op de vraag: welke plekken mag je in Meersburg echt niet missen?

1. Promenade

De Uferpromenade van Meersburg loopt tussen de twee havens van Meersburg, langs het water van de Bodensee. De promenade is mooi aangeleged, met veel groen en lekkere rustplekken. Aan de promenade zitten voornamelijk veel leuke restaurants en cafés. Daarnaast heb je er een mooi uitzicht over de Bodensee en kan je in de verte Zwitserland zien liggen.

2. Kasteel van Meersburg

De ‘Burg Meersburg‘ staat ook wel bekend als de ‘oude burcht’ en wordt beschouwd als het oudste bewoonde kasteel van Duitsland. De bouw van het kasteel is namelijk gestart in de zevende eeuw na Christus. Het prachtige, oude kasteel steekt boven de stad uit en ik zeker een bezoek waardig. Je kunt er eventueel ook een rondleiding door de verschillende kamers krijgen. Daarnaast bevindt zich naast de Burg Meersburg ook de ‘nieuwe burcht’: Neues Schloss.

Tussen de nieuwe en de oude burcht ligt een heerlijk zonnig balkon, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over Meersburg en de Bodensee. Je kunt hier ook genieten van een heerlijk drankje bij ‘Cafe im Schloss’.

3. Unterstadtstrasse

Deze straat ligt recht achter de Uferpromenade en doet echt heel erg gezellig aan. Aan beide kanten van de straat zit het vol met terrassen, cafés, winkeltjes en souvenirshops.

4. Steigstrasse

Persoonlijk een van mijn favoriete straatjes van Meersburg. Het hoogteverschil van het begin naar het einde van de straat is wel vrij hoog, maar langs deze straat staan echt prachtige oude huizen en de sfeer is er heel erg fijn. Een tip voor een cafétje in deze straat is ‘Zierat Café‘. Het Zierat Café heeft een mooie tuin en veel biologisch eten & drinken. Het café is onderdeel van de winkel Zierat.

5. Friedrichshöhe

Dit uitkijkpunt ligt net buiten het centrum en (logischerwijs) boven de stad Meersburg. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over de stad en het meer. Een echte aanrader als je een bezoek brengt aan Meersburg.


Sanne Snijders
13 Augustus 2020


Heb je nog meer vragen, of wil je graag nog meer informatie over de Bodensee, of specifiek Meersburg? Voel je vrij om contact met ons op te nemen via de mail of Instagram! We geven je graag nog meer tips of antwoord op al je vragen.

Ben je benieuwd waar je deze zomer nog meer op vakantie kunt? Klik dan hier!