Een alternatieve manier om Wenen snel te ontdekken

Een alternatieve manier om Wenen snel te ontdekken

juli 12, 2019 0 Door Sanne Snijders

Deze zomer maakte ik met een vriendin van me een 10-daagse roadtrip door Oost-Europa. Van te voren hadden we ongeveer uitgezocht welke plekken en steden we wilden bekijken en ik moet eerlijk zeggen, Wenen stond niet op de lijst. Eigenlijk meer vanwege tijdsgebrek, want Wenen leek ons beide wel echt een mooie stad. Op de zevende dag van onze reis hadden we echter wat tijd over. We waren op dat moment in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije die vlakbij Wenen ligt en zouden die avond in een pension in Cesky Krumlov slapen. Veel tijd hadden we dus alsnog niet, maar die ochtend besloten we spontaan om toch langs de Oostenrijkse hoofdstad te rijden.  


On the road 

Rond een uurtje of zeven werd ik ineens wakker met het idee om onze eigen hop-on-hop-off route in elkaar te zetten. Je kent vast die grote tourbussen wel die langs alle bezienswaardigheden rijden en waar je bij elke halte zelf kan beslissen of je uitstapt of niet. Dit idee namen wij over, maar dan met mijn kleine witte Suzuki Swift.

Vanaf Bratislava was het nog ongeveer een uurtje rijden naar Wenen. Onderweg kwamen we al door een paar leuke Oostenrijkse dorpjes, we gooiden de muziek aan en hadden er helemaal zin in. Op Google Maps hadden we 8 bezienswaardigheden in Wenen ingetoetst en het werd een soort van spelletje voor ons om zoveel mogelijk van deze highlights in korte tijd af te vinken. 

#1 Hundertwasserhaus 

De eerste bezienswaardigheid was het Hundertwasserhaus, dat een kilometer of twee buiten het centrum ligt, maar vlakbij de ringweg. We kwamen aangereden, gooiden de auto aan de kant van de straat (met gevaar voor boetes ja) en liepen richting het Hundertwasserhaus. Het was er erg druk en ik snap ook wel waarom. Dit huis ziet er gewoon super tof uit, met vrolijke kleuren en gekke vormen. Een goed begin van onze tour! 

#2 Rathaus

We vervolgen onze weg, langs de Donau, richting het stadhuis van Wenen. Eenmaal daar zetten we de auto weer even aan de kant van de weg en lopen een klein rondje rond het stadhuis. We blijven hier ongeveer tien minuten en houden het daarna voor gezien. Volgende bezienswaardigheid op onze route is het Operahuis. 

Tijdens de rit naar het Operahuis komen we ook langs het Parlementsgebouw en Justizpalast. We stappen hier niet uit, maar proberen vanuit de auto foto’s te maken. We beginnen het ritje steeds leuker te vinden en zien de lol er wel van in om Wenen op deze manier te bekijken.  

#3 Operahuis 

Als we eenmaal bij het Operahuis aankomen besluiten we ook hier niet uit de auto te stappen. We zien nergens echt goede parkeerplekken en vinden het ook niet waard om hiernaar te zoeken. Zo langzaam mogelijk proberen het langs het operahuis te rijden, waarschijnlijk tot grote irritatie van de andere weggebruikers. 

#4 Schloss Belvedere 

We zetten onze rit voort tot het Schloss Belvedere. Dit is een van de plekken die we echt wel graag wilden zien, het is namelijk een van de mooiste bezienswaardigheden van Wenen. Hier besluiten we dan ook even een parkeerplekje te zoeken en richting het slot te lopen. We maken een rondje rondom Schloss Belvedere en chillen nog eventjes in de tuin, die vast aan het slot ligt. Daarna rijden we door naar de laatste bezienswaardigheid op onze route: Schloss Schönbrunn.  

#5 Schloss Schönbrunn 

Onderweg van Schloss Belvedere naar Schönbrunn hebben we in de auto echt de grootste lol. Het is ontzettend druk op de weg en erg warm in de auto, dus we besluiten om de ramen open te zetten en onze muziek lekker hard aan te gooien. We dansen in de auto mee op de muziek en maken contact met de mensen op straat. Overal waar we langs rijden zien we mensen met lachende gezichten en we worden minstens tien keer toegezwaaid door voetgangers. In totaal zijn we denk ik wel een halfuur onderweg geweest van het ene naar het andere slot, maar we hebben ons echt ontzettend vermaakt.

Bij Schloss Schönbrunn zetten we de auto op de parkeerplaats neer, waar we maar drie euro hoeven te betalen om hier een aantal uur te kunnen blijven. Het is vrij druk bij het slot, maar er hangt wel een lekkere vakantiesfeer. We besluiten om eerst even een rondje te lopen en het slot van dichtbij te bekijken. Het viel ons op dat het echt verschrikkelijk duur is als je binnen in het slot en de tuin wilt kijken (uit mijn hoofd kostte dit 72 euro per persoon), dat hebben we dus mooi niet gedaan. We nemen plaats op het terrasje aan de rand van het plein en bestellen een lekker biertje om deze geslaagde tocht te vieren. 

Nu zul je misschien denken

Wat heb je er aan om een stad op deze manier te bekijken?
Mijn antwoord is simpel: reizen gaat niet alleen om wat je ziet, maar voornamelijk om wat je meemaakt. 

Achteraf kijken wij namelijk beide echt heel leuk terug op deze dag. We hebben ontzettend kunnen lachen om alle wazige en scheve foto’s die we gemaakt hebben tijdens het rijden. Van de binnenstad van Wenen hebben we vrij weinig gezien, maar met de auto zijn we toch zo ongeveer het hele buitengebied van de stad doorgereden.

Wel besluiten we dat, mochten we ooit nog weer in de gelegenheid komen, we iets langer de tijd nemen om Wenen écht te bekijken. Voor nu was het echter een hele vermakelijke dag! Geniet mee van onze heerlijke foto’s, gemaakt in Wenen:  

Ook benieuwd naar Olivia’s ervaringen in Wenen? Check het hier!


Sanne Snijders
12 juli 2019


Heb je nog meer vragen, of wil je graag nog meer informatie over Wenen? Voel je vrij om contact met ons op te nemen via de mail of Instagram! We geven je graag antwoord op al je vragen.