Zillertal, Tirol: top 5 activiteiten

Zillertal, Tirol: top 5 activiteiten

augustus 7, 2020 0 Door Sanne Snijders

Al sinds mijn allereerste levensjaar kom ik praktisch elke zomer in het Zillertal. Het voelt aan als mijn tweede thuis en is voor mij écht het allerfijnste en mooiste dal in Oostenrijk. In al die jaren is er erg veel veranderd en er komen continu nieuwe activiteiten bij. Inmiddels is er zó veel te doen dat je tijdens 1 zomervakantie eigenlijk niet eens genoeg tijd hebt. Ga je voor het eerst naar het Zillertal, dan MOET je deze 5 activiteiten zeker meenemen in je programma:

1 Schlegeis Stausee

De eerste tip uit de top 5 activiteiten in het Zillertal is de Schlegeis Stausee, een van de mooiste bergmeren die ik ooit heb gezien. Het meer is afgesloten door een 725 meter lange en 131 meter hoge stuwdam. Het water is er fantastich blauw en vanaf praktisch elk punt rondom het meer heb je een prachtig uitzicht. Daarnaast zijn er rondom het meer meerdere wandelroutes en een fijn aangelegd fietspad. Langs het meer zijn rustpunten aangelegd en in de verschillende berghutten kun je heerlijk uitrusten (met een biertje).

De Schlegeis Stausee is op 2 manieren te bereiken:

– Met de auto: vanaf Mayrhofen rijdt je naar het dorpje Ginzling en hier slingert een weg naar boven richting de Stausee. Het laatste deel van deze weg is een tolweg. Voor een klein bedrag gaat de slagboom open en je rijdt binnen no-time de parkeerplaats op.

– Met de fiets: het eerste gedeelte van de fietsroute is dezelfde weg als waar de auto’s langsgaan. Vanaf Ginzling kun je ervoor kiezen om over de grote weg te blijven fietsen, of je neemt de route over het hoger gelegen ‘fietspad’. (weg genaamd Dornauberg). Tegenover Alpengasthaus Breitlahner bevindt zich de slagboom voor de tolweg. Vlak voor deze slagboom gaat er echter ook nog een (in eerste instantie onverharde) weg naar boven. Wij namen deze weg en kwamen uiteindelijk weer uit op de tolweg. Beide opties zijn mogelijk.

Meer informatie over de Schlegeis Stausee vind je hier.

Schlegeis Basin - Tyrol - Austria

2 Fietsen langs de Ziller

De rivier ‘de Ziller’ loopt door het gehele Zillertal en langs deze rivier is een prachtige fietsroute aangelegd. Deze weg is 31 kilometer lang en loopt helemaal van Mayrhofen naar Strass im Zillertal (of andersom natuurlijk). Het is een vrij gemakkelijke route om te fietsen. Je gaat niet hoog de bergen in, want in totaal leg je maar een hoogteverschil van 140 meter af. De weg is grotendeels van asfalt en grind en leidt je langs de verschillende leuke dorpjes in het Zillertal. Langs de ‘Zillertal route’ bevinden zich ook verschillende andere activiteiten en actiefcentra. Meer informatie vind je hier.

3 Waldfest & Strassenfest Mayrhofen

Bierpullen, muziek, dirndl’s en een hele bult gezelligheid. Spreekt dit je aan? Dan MOET je echt naar het Waldfest of Strassenfest in Mayrhofen:

  • Waldfest: op de Waldfestplatz (dichtbij de midgetgolf baan) wordt elk jaar het Mayrhofense Waldfest georganiseerd door de vrijwillige brandweer. Er wordt vaak traditionele Oostenrijkse muziek gedraaid, onder het genot van Bratwursten en pullen bier. Klinkt goed toch? Nou, de toegang is ook nog eens gratis!
  • Strassenfest: Elk jaar op de laatste vrijdag in juli vindt het Mayrhofner straatfestival plaats in het Zillertal. Dan wordt de hele Mayrhofner Hauptstraße omgetoverd tot feestlocatie. Op ongeveer 10 podia presenteren verschillende artiesten zich langs de straat en overal bevinden zich bars, eten en andere kraampjes. Echt ontzettend gezellig!

4 Ahorn wandeling

De nummer 4 in de top 5 van activiteiten in het Zillertal is: wandelen bij de Ahorn. In het Zillertal bevindt zich een uitgebreid netwerk van wandelroutes. De meeste bergliften zijn gedurende de zomer geopend en brengen je naar de verschillende bergtoppen rondom het Zillertal. Een van mijn persoonlijke favorieten is de berg ‘Ahorn’. Deze is te bereiken met de Ahornbahn (Mayrhofen). Boven bij de Ahorn zijn er veel mogelijkheden. Via de officiële site van het Zillertal kun je al deze wandelingen bekijken. Daarnaast liggen er bij het dal- en bergstation van de lift vaak plattegrondjes. Mocht je van plan zijn veel te wandelen is de Zillertal Activ Card zeker een aanrader. Hiermee heb je elke dag gratis toegang tot één lift, één zwembad en het OV.

Een voorbeeld van een route met een lage moeilijkheidsgraad (voor de hele familie) is de Genießerrundweg Ahorn. Deze route gaat over 94 hoogtemeters en duurt ongeveer 1.5 uur (stops inbegrepen).

5 Hintertuxer gletscher

Zoals de naam al verklapt ligt de hintertuxer gletscher bij het dorpje Hintertux (één plaatsje achter Tux). De gletscher is een van Europa’s grootste gletsjer-skigebieden waar het hele jaar door geskied kan worden. Naast skiën is er op de Hintertuxer Gletscher zomers nog meer te doen:

  • Wandelen: naar, van en op de gletscher zijn er heel veel verschillende wandelroutes die je kunt lopen. De natuur is hier erg divers en de uitzichten werkelijk prachtig.
  • Natur eis palast: een paleis uit ijs. Boven op de Hintertuxer Gletscher bevindt zich het ‘Natur Eis Palast‘, waar het 365 dagen per jaar 0 graden of kouder is. Je kunt onder andere wandelen en kayakken door dit Palast. Een aanrader (voor de hele familie).

Sanne Snijders
7 Augustus 2020


Je hebt zojuist de top 5 activiteiten in het Zillertal bekeken. Heb je nog meer vragen, of wil je graag nog meer informatie over het Zillertal? Voel je vrij om contact met ons op te nemen via de mail of Instagram! We geven je graag nog meer tips of antwoord op al je vragen.

Ben je benieuwd waar je deze zomer nog meer op vakantie kunt? Klik dan hier!