Krakau: citytrip voor studenten

Krakau: citytrip voor studenten

juli 25, 2017 0 Door Sanne Snijders

Deze zomer besloot ik samen met een vriendin een citytrip te boeken naar de Poolse stad Krakau. We waren beide nog nooit in Polen geweest, maar na het lezen van een aantal blogs en het bekijken van de foto’s op Google besloten we gewoon te boeken. Daar hebben we echt geen seconde spijt van gehad! Wat is een Krakau een ontzettend mooie stad zeg! In de vijf dagen dat we de stad bezochten hebben we alleen maar genoten. 


Met heel veel plezier neem ik je mee terug naar onze citytrip in Krakau en deel ik een aantal van mijn onvergetelijke ervaringen. Daarnaast geef ik je een aantal tips over wat te doen en zien in Krakau als student of jongere.

Wat te doen op citytrip in Krakau?

De Poolse stad Krakau is een van de weinige steden die tijdens de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd is. Daardoor zijn veel van de historische gebouwen in Krakau nog in ontzettend goede staat! Je ziet echter over de hele stad nog erg goed de invloed van de Tweede Wereldoorlog. Voornamelijk in de oud Joodse wijken Kazimierz en Podgorze. Centraal in de binnenstad ligt het grote marktplein ‘Rynek Glówny’, een van de grootste pleinen van Europa. Daar vlakbij ligt het prachtige, eeuwenoude kasteel van Wawel aan de rivier de Wisla. 

Toen we, midden in de zomer, aankwamen in Krakau was er sprake van een hittegolf. Het was elke dag tussen de 35 en 40 graden, bloedheet dus, maar dit hield ons niet tegen om de stad te verkennen: 

Tip 1: Rynek Glowny

We begonnen onze wandeling door de stad natuurlijk vanaf het grote marktplein midden in de stad. Alleen al op dit plein hebben we sowieso één uur lang rondgelopen. Het is een ontzettend levendig plein, met overal straatartiesten, muzikanten en kunstenaars. Midden op het plein zie je de beroemde Lakenhallen, waarin zich een kleine markt bevindt. Rondom het plein veel gezellige cafeetjes en restaurants. 

Tip 2: Planty Krakowskie

Vanaf het grote marktplein liepen we wat rond in de stad. We sloegen willekeurig wat straten in en kwamen bij toeval uit in het park. Het park ‘Planty Krakowskie’ ligt als een soort cirkel om de stad heen. Vanuit elke positie in het centrum sta je binnen no-time in dit uitgestrekte park. Voor ons was dit voornamelijk heel lekker, aangezien we hier wat meer in de schaduw konden lopen. We zouden deze vakantie nog vaak weer in dit park terug komen om te wandelen of chillen. 

Tip 3: Kasteel van Wawel

Het park ‘Planty Krakowskie’ komt aan beide kanten uit bij het kasteel van Wawel. Niet zo gek dus dat dit onze volgende stop werd. Via het park loop je tegen de imposante achterkant van het kasteel aan. Het Wawel kasteel staat op een kleine heuvel en prijkt daardoor boven de stad uit. We besloten om even rond het kasteel te lopen en kwamen zo uit aan de rivier de Wisla. Vanaf hier zagen we het prachtige, oude kasteel nog beter. Een hele mooie plek in de stad! Breng zeker een bezoek aan dit kasteel tijdens je citytrip in Krakau.

Tip 4: Dumplings eten

Het begon al een beetje laat te worden en we besloten terug te lopen richting het grote marktplein. Vanuit daar gingen we op zoek naar een tentje om te eten. In een zijstraat van de Rynek Glówny vonden we een oud Pools restaurantje genaamd ‘Domowe Przysmaki‘. Op het eerste oog ziet het gebouw er niet echt aantrekkelijk uit, vooral niet tussen de rest van de gebouwen. Op de een of andere manier trok dit ons juist aan.

Van een vrouw die uitsluitend Pools sprak ontvingen we de kaart en gingen we op zoek naar de gerechten met dumplings. We hadden namelijk al besloten dat we dit typisch Poolse deeggerecht wilden proberen. Het was echt heel fijn om niet op een toeristisch terrasje te zitten.Zo konden we lekker meegaan met de Poolse cultuur. De dumplings waren hier echt ontzettend lekker en ook nog eens een stuk goedkoper dan op het grote marktplein. Echt, echt een aanrader!  

Tip 5:  Teatro Cubano

Een citytrip naar Krakau betekent natuurlijk niet alleen maar de toerist uithangen. Wij besluiten onze eerste avond af te sluiten met een paar borrels. Vlakbij het stadspark lopen we een van de drukste clubs van Krakau binnen: Teatro Cubano. De naam alleen al sprak ons wel aan. Binnen bleek het inderdaad een ontzettend gezellige tent te zijn. Ze draaien hier voornamelijk salsamuziek, reggaeton en rumba. Vanaf de balkons binnen kijk je dan ook nog eens uit op de dansvloer, waar in ons geval echt wel goede dansers stonden. Daarnaast is Teatro Cubano specialist in cocktails en het is er alles behalve duur. 

Fietstocht in Krakau & Omgeving

Op de tweede dag van onze citytrip in Krakau besloten we een fiets te huren. We hadden de dag ervoor even op internet gecheckt waar we naar toe wilden en voor onszelf een kleine fietsroute gemaakt door de stad en de omgeving. Fietsen huren is in Krakau, vergeleken met andere Europese steden, iets duurder. Wij huurden onze bij ‘Chris Bikes‘, in het centrum van Krakau. Hij gaf ons voor omgerekend ongeveer 25 euro twee kwalitatief goede fietsen dus dat was wel erg fijn.

Overal in de stad zie je ook fietsenstallingen waar ze claimen fietsen te verhuren. Dit is echter een groot gedoe en gezoek. Je moet van te voren een app downloaden, een account aanmaken, krijgt Poolse mails en moet ook nog eens een creditcard bezitten om te kunnen betalen. Geen aanrader!

Tip 6: Kazimierz & Joodse Ghetto 

We verbleven zelf net buiten het centrum in de wijk Grzegorzki. Vanaf hier fietsten we door het park richting de Wisla. Je komt dan bijna automatisch uit in de oude Joodse wijk Kazimierz. Tegenwoordig is Kazimierz een ontzettend levendige en eigenzinnige wijk, met veel alternatieve winkels en bars. Overal in de wijk zijn de oude Joodse invloeden nog goed te zien. Mede door de historische gebouwen en synagoges. Er wonen nu echter amper nog Joden in de wijk Kazimierz. Zij moesten namelijk tijdens de tweede wereldoorlog allemaal verhuizen naar het Getto, aan de andere kant van de rivier. 

We wilden de wijk Kazimierz absoluut nog beter zien, maar besloten eerst richting het voormalig Joodse Getto, in de wijk Podgorze, te fietsen. Aan de andere kant van de Wisla vonden we een wijk in opkomst, met veel respect voor haar verleden. We fietsten langs het heldenplein, waar nu een indrukwekkend monument van lege stoelen te vinden is.  Overal in de wijk zie je nog gedenkplaten en monumenten. Vanuit het heldenplein fietsen we langs de prachtig gebouwde Sint Jozefskerk. Laat deze twee wijken zeker niet aan je voorbij gaan tijdens een citytrip in Krakau.

Tip 7: Zakrzowek

In een kleine winkel haalden we wat broodjes, beleg en drinken voor die middag. Het uiteindelijke doel van onze fietstocht was namelijk om op zoek te gaan naar het meer van Zakrzowek en hier een plekje te zoeken voor onze lunch. Voor nu zal ik het proberen een beetje te kort te houden, maar mocht je enthousiast worden van de onderstaande foto’s check dan hier mijn complete verhaal over Zakrzowek!  

Het meer Zakrzowek is een echte must-see tijdens je citytrip naar Krakau. Het is een vrij onbekende plek voor toeristen, omdat het een beschermd natuurgebied is en de stad Krakau deze plek niet wil promoten. Het is niet verboden om een rondje te lopen in dit natuurgebied. Maar het is ook niet de bedoeling dat er hordes toeristen naar het meer komen. Hierdoor heeft het gebied een hele natuurlijke uitstraling. Er loopt praktisch niemand en het uitzicht vanaf de rotsen is echt prachtig! 

Rond een uurtje of twee vonden we de perfecte spot om te lunchen. We vonden een open plekje aan de rand van de rotsen. Met uitzicht op een deel van het meer. Ik geloof dat ik niet vaak in mijn leven op zo’n mooie plek geluncht heb. Ontzettend genieten! 

Tip 8: Vidok Restaurant

In totaal zijn we ongeveer twee á drie uur lang in het natuurgebied Zakrzowek geweest. Nog helemaal hyped over deze plek, vertrokken we weer terug richting het centrum van Krakau. In principe waren we onderweg naar het kasteel van Wawel, maar op de fiets kregen we ineens een veel beter idee: het is tijd voor cocktails.

We vonden uiteindelijk vlakbij het kasteel van Wawel het restaurant Vidok, met een heerlijk dakterras. Vanaf dit terras kijk je uit over het kasteel en de stad. We bestelden gelijk een lekkere cocktail en kwamen bij van het fietsen en het lopen bij Zakrzowek. De combinatie van deze vermoeidheid, het feit dat we over de hele dag weinig hadden gegeten en de hitte zorgde ervoor dat we na twee cocktails al het gevoel kregen dat de benen onder ons lijf vandaan werden getrokken.

Tip 9: Plac Izaaka

Toen de cocktails een beetje weggezakt waren vertrokken we alsnog naar de wijk Kazimierz. Zonder al te veel verwachtingen kwamen we aan in de wijk. Het voelde direct als een prettige wijk, lekker alternatief, veel studenten en allerlei leuke retro-barretjes en restaurants. We fietsten langs de twee grootste synagogen in de wijk en sloegen willekeurig een aantal straten in. Daarna besloten we toch maar eens iets te gaan eten. Het was inmiddels toch al een uurtje of zeven. We waren nog geen twee minuten onderweg naar de binnenstad toen we aan onze rechterhand de ‘Plac Izaaka’ zagen liggen. We keken elkaar aan en wisten direct zeker dat we hier wilden eten.

‘Plac Izaaka’ is een klein pleintje vol verschillende foodtrucks, met ieder hun eigen kleine terrasje waar je kunt zitten om te eten. Niet alle foodtrucks waren geopend tijdens ons bezoek, maar het overgrote deel gelukkig wel. En elk nadeel heeft ook zo’n voordeel. We hadden het namelijk al moeilijk genoeg met een keuze maken bij welke foodtruck we ons eten gingen bestellen. Uiteindelijk kozen we voor de Mexicaan en het was heerlijk!

 Tip 10: Een Trdelnik eten

Nog iets wat je absoluut moet doen tijdens een citytrip in Krakau is een Trdelnik eten! Een Trdelnik is een van deeg gemaakte rol die om een stok is gewikkeld en vervolgens bestrooid met suiker (in verschillende smaken). Het komt oorspronkelijk uit Tsjechië, maar wordt tegenwoordig in bijna alle Oostbloklanden, waaronder Polen, aan de lopende band verkocht. Ze zijn door de hele stad te koop, maar wij besloten onze als ‘toetje’ te halen op Plac Izaaka.

Helemaal links achter op het plein stond namelijk een foodtruck die de Trdelniks verkocht. We kozen voor een strooisel van kaneelsuiker en eerlijk is eerlijk, het is mega zonde dat we deze rolletjes niet in Nederland verkopen. Ze zijn echt ongelofelijk lekker!

Barretjes in de wijk Kazimierz

Craftownia

We begonnen onze avond bij craftownia, een retro speciaalbieren café met een gezellige uitstraling. Het was er vrij druk toen we aankwamen, maar gelukkig hadden ze nog een plekje voor ons! De inrichting van de bar vond ik persoonlijk super tof. Lekker vintage met toffe aspecten, zoals een wasbak hangend boven een oude auto. Het personeel was erg aardig en de biertjes smaakten er goed! Geen fan van bier? Ze hebben er natuurlijk ook gewoon andere drankjes! Tegen een lage prijs. 

Singer

Overdag heeft Singer al een aparte uitstraling. Op de tafels bevinden zich namelijk oude naaimachines. Op dat moment lijkt de tent nog redelijk rustig. ‘S nachts breekt het hier echter helemaal los. Mensen die op de tafels dansen en het leven vieren. Echt een ontzettend gezellige plek voor een feestje.

Alchemia

Alchemia is een aparte, maar unieke, bar in de wijk Kazimierz. Het interieur is er een beetje oud-bohemian. In de kelder worden vaak studentenfeesten gehouden. Zo ook die avond. Het was er lekker druk en de sfeer zat er goed in! De drankjes bij Alchemia zijn erg goed en daarnaast ook nog eens erg goedkoop! Wij hebben ons in ieder geval erg vermaakt. Het was een heerlijk einde van een heerlijke dag! 

Concentratiekamp Auschwitz

Een vrij grote omslag van barretjes en clubs naar het concentratiekamp Auschwitz. In de stad Krakau zijn al duidelijk de invloeden van de Tweede Wereldoorlog terug te vinden. Dit geldt natuurlijk al helemaal voor Auschwitz, dat zich op ongeveer anderhalf uur rijden van Krakau bevindt. Op de vierde dag van onze citytrip in Krakau besloten we het kamp te bezoeken. Via de organisatie Krakville in het centrum van Krakau boekten we een bustour, inclusief gids naar Auschwitz en Birkenau. We vonden het zelf wel fijn om dit via een organisatie te regelen, omdat we totaal niet wisten wat we moesten verwachten van het kamp en de rit ernaartoe. 

Al vroeg in de ochtend verzamelden we aan de rand van het park en vanuit daar reden we met een klein busje richting Auschwitz. De weg ernaar toe discussieerden we voornamelijk over wat ons te wachten stond en hoe het zou zijn om rond te lopen op een plek waar zoveel vreselijke dingen zijn gebeurd. We waren via school al eens een keer naar het concentratiekamp Sachsenhausen, bij Berlijn, geweest. Van Auschwitz verwachtten we eigenlijk een nog heftiger aanzicht. 

Het is indrukwekkend

Eenmaal daar zijn we er echt helemaal stil van. We herkennen Auschwitz direct van de historische foto’s en de verhalen over vroegere gebeurtenissen die we te horen krijgen zijn echt verschrikkelijk. We liepen eerst met onze gids door Auschwitz en vertrokken daarna naar Birkenau, twee ontzettend indrukwekkende plekken. Een heftige en zware dag, maar ik zou het iedereen aanraden om tijdens een citytrip naar Krakau ook dit deel van onze geschiedenis te bekijken. 

Mijn complete verhaal, inclusief tips, over Auschwitz-Birkenau check je hier.

Ons appartement

Tijdens onze citytrip naar Krakau verbleven we in een appartement net buiten het centrum van Krakau. Het was een luxe appartement, met twee slaapkamers, een balkon, grote badkamer en een keuken met woonkamer in de wijk Grzegorzki. In totaal betaalden we voor vier nachten 180 euro, wat neer komt op 90 euro per persoon. Heel goedkoop voor zo’n mooi appartement! In Krakau vind je zowel via sites als booking.com als AirBnB snel goedkope en luxe verblijfsplaatsen. Het beviel ons in ieder geval hartstikke goed! 

Wat kost een citytrip naar Krakau?

Hoeveel geld was ik zelf kwijt voor 5 dagen: 310 euro
* vlucht + accommodatie + eten/drinken & activiteiten

Geschat benodigd budget voor 5 dagen: 
– Buiten het seizoen: 300 euro 
* vlucht + accommodatie + eten/drinken & activiteiten
– In het hoogseizoen: 350 euro 
* vlucht + accommodatie + eten/drinken & activiteiten

Vanuit mijn eigen ervaringen zou ik Krakau echt aan iedereen aanraden! Ik ben zelf sowieso erg fan van de Oostbloklanden. Het is overal lekker goedkoop, de mensen zijn ontzettend aardig en de steden echt prachtig! 

Ben je zelf nou al een keer in Krakau geweest, maar wel geïnteresseerd in een nieuw reisje richting Polen? Check dan ook eens mijn blog over Wroclaw!


Sanne Snijders
25 juli 2017


Heb je nog meer vragen, of wil je graag nog meer informatie over Krakau? Voel je vrij om contact met ons op te nemen via de mail of Instagram! We geven je graag antwoord op al je vragen.