Wroclaw: 11x tips voor studenten

Wroclaw: 11x tips voor studenten

juli 17, 2019 0 Door Sanne Snijders

De Poolse stad Wroclaw was een van de bestemmingen tijdens mijn roadtrip afgelopen zomer. Een paar jaar geleden was ik al eens in Krakau geweest en op deze stad werd ik echt verliefd. Hetzelfde gebeurde binnen een paar uur bij Wroclaw. Het is een prachtige stad, met fantastisch mooie gebouwen. Net als in Krakau zijn er veel alternatieve en hippe barretjes te vinden. Ik denk dat ik stiekem een beetje een zwak heb opgebouwd voor Polen en kan nu al niet wachten tot mijn volgende reis richting dit mooie land. In deze blog geef ik aan de hand van mijn eigen ervaringen 11 tips voor studenten in de stad Wroclaw.


Tip 1: Het Marktplein 

De eerste uit elf tips voor studenten in Wroclaw is het grootste en centrale plein van de stad: het marktplein Rynek. Waar in Krakau het marktplein tijdens de oorlog bespaard is gebleven van bombardementen is dit in Wroclaw helaas niet het geval. Een groot deel van het marktplein werd verwoest, maar gelukkig naderhand ook weer opgebouwd. Als je er rondloopt zou je dit echter niet snel zeggen, de fel gekleurde huizen rondom het stadshuis zien er heel authentiek uit. In de zomer (en ongetwijfeld ook in de winter) hangt er op het plein een heerlijke sfeer. Overal vind je restaurantjes, barretjes en straatmuzikanten. 

Tip 2: Pod fredra 

Aan het stadshuis op het grote marktplein ligt het restaurant Pod Fredra. Het is een vrij luxe restaurant en vergeleken met de restaurants die net buiten het plein liggen is het ook een iets duurder restaurant. De prijzen liggen er echter nog steeds vele malen lager dan in Nederland en het eten is echt ontzettend lekker. Het terras bevindt zich midden op het marktplein en doet door al het groen en de rood-witte luifels super gezellig aan.  

Tip 3: Motyla Noga 

De bar Motyla Noga is een hele bijzondere uitgaansgelegenheid in het centrum van Wroclaw. De bar bevindt zich namelijk in de oude gevangenis van de stad. Zowel binnen als buiten zorgt dit voor een hele aparte sfeer. In de beschutte binnenplaats kun je heerlijk genieten van een aantal lekkere Poolse biertjes. 

Tip 4: Setka Bar 

We eindigden onze eerste avond in Wroclaw bij Setka Bar, een favoriet onder de studenten en inwoners van Wroclaw. Toen we aankwamen zat het buitenterras helemaal vol en dus moesten we even wachten tot er een plekje vrij kwam. Heel toevallig konden vrij snel de tafel over nemen van een ander Nederlands stel, zij woonden al een paar jaar in Wroclaw en wisten ons zelfs nog wat tips te geven over de stad (die ik nu mooi weer naar jullie kan door spelen). Het stel zat ook nog eens aan de meest begeerde tafel van het hele terras: de omgebouwde auto. Hadden wij mooi even geluk! 

Tip 5: Vinyl cafe 

Zo af en toe vraag ik me af of ik wel in het goede decennium geboren ben. Ik had best graag de tijd willen meemaken van de hippies, gedrukte kranten en platenspelers. Gelukkig komt deze cultuur zo af en toe weer helemaal naar boven. Dit is absoluut het geval als je het Vinyl cafe in Wroclaw binnenstapt. Rond een uurtje of tien in de ochtend liepen we vanaf ons appartement naar dit cafe om te ontbijten. Het is een klein cafeetje aan de rand van het centrum, met een leuke oude inrichting en heerlijke oude LP sounds. 

Tip 6: Promenade 

Vanaf het Vinyl cafe lopen we richting de Oder, de rivier die Wroclaw doorkruist. Aan de kant van het centrum lopen we een heel eindje langs de rivier over de promenade. Aan de overkant zien we het Kathedraleneiland liggen, een eilandje in de Oder waar zich (uit mijn hoofd) 16 kathedralen bevinden. Vanaf de andere kant van het water levert dit een lekker rustgevend uitzicht op. We nemen plaats op de trappen aan de rand van het water en genieten even van dit moment. 

Tip 7: Hala Targowa 

Aan de promenade ligt de Hala Targowa, dit is de lokale markthal van Wroclaw. We besluiten om even binnen te kijken en vinden het direct echt ontzettend leuk. In de hal vind je veel kleine winkeltjes waar ze lokale producten en snacks verkopen. Het is erg druk, maar je ziet er amper toeristen rondlopen. Dit vind ik zelf altijd heel lekker als ik op vakantie ben. 

Tip 8: Uitzicht Sint-Elisabeth kerk 

Op de een of andere manier vind ik het altijd heel prettig om in een stad een uitzichtpunt op te zoeken. Zo krijg je toch altijd net een iets beter beeld van de stad en zo’n uitzichtpunt geeft je even het gevoel alsof je vanaf grote hoogte, in volledige rust, het leven in de stad tot je kan nemen. In Wroclaw is dit mogelijk vanaf de Sint-Elisabeth kerk. Je betaald er een paar euro voor en je moet er heel wat trappen voor op, maar het uitzicht is het zeker waard! 

Tip 9: Drink bar Malgosia 

Nog maar weer eens een barretje waar je heerlijk iets kunt drinken! Voornamelijk binnen vond ik dit barretje echt heel tof. Achter in het cafe loop je via een trappetje naar beneden en je komt hier uit in een soort oude, van bakstenen gemaakte, ruimte met aan beide zijkanten tafeltjes. Voor een goede prijs kan je hier lekker borrelen. 

Tip 10: Neonside 

Vlakbij ons appartement lag Neonside. Dit is een klein pleintje waarop tientallen lichtgevende neon borden te vinden zijn. De meeste van deze borden zijn oude reclameborden uit de communistische periode. Ze zijn opgekocht en allemaal op dit pleintje neergehangen. Supervet om te zien! Helaas waren ze tijdens ons bezoek niet allemaal aan, maar hier alvast een klein voorproefje van hoe het eruit zag: 

Tip 11: Apartament LUX 

De laatste uit elf tips voor studenten in Wroclaw is het Apartement LUX Rynek. Dit appartement ligt net buiten het centrum van Wroclaw. Het was echt een prachtig appartement met een super chill dakterras en we betaalden hier per persoon maar 25 euro per nacht voor! De eigenaar van dit appartement heeft ook nog een aantal andere appartementen in hetzelfde gebouw, voor ongeveer dezelfde prijs. Echt een super dikke aanrader! 

Hoeveel kost een tripje naar Wroclaw? 

Hoeveel geld was ik zelf kwijt voor 2 dagen: 60 euro
* accommodatie + eten/drinken & activiteiten

Geschat benodigd budget voor 5 dagen: 
– Buiten het seizoen: 300 euro 
* vlucht + accommodatie + eten/drinken & activiteiten
– In het hoogseizoen: 350 euro 
* vlucht + accommodatie + eten/drinken & activiteiten

Ik zou persoonlijk iedereen een tripje naar Wroclaw aanraden! De stad is een beetje vergelijkbaar met Krakau, alleen iets kleiner. Het is daardoor juist wel wat overzichtelijker en de inwoners van de stad zijn echt super prettig in de omgang. Daarnaast is Wroclaw denk ik ook nog eens iets goedkoper dan Krakau, in accommodaties, maar ook in het eten en drinken. 

Wroclaw ligt eigenlijk vlakbij de grens van zowel Tsjechië en Duitsland en is dus ook met de auto nog wel vrij snel te bereiken!


Sanne Snijders
17 juli 2019


Waren deze elf tips voor studenten in Wroclaw toch net niet genoeg? Voel je vrij om ons een berichtje te sturen via Instagram of mail. We geven je natuurlijk graag nog meer tips!