Zakrzowek: verborgen pareltje bij Krakau

Zakrzowek: verborgen pareltje bij Krakau

september 2, 2017 1 Door Sanne Snijders

Tijdens mijn vakantie in Krakau bracht ik een bezoek aan het natuurgebied Zakrzowek, vlak buiten de binnenstad. Dit beschermde natuurgebied wordt niet gepromoot door de stad om de natuur intact te houden en is om die reden vrij onbekend bij toeristen. Laten we dat ook vooral zou houden, want het maakt de ervaring alleen maar beter op het moment dat je het gebied binnen komt: prachtige uitzichten en niemand om je heen. 


Beschermd natuurgebied

Tijdens de zoektocht naar bezienswaardigheden in Krakau op Google Maps kwam ik namelijk per toeval bij dit meer uit. Maar toen ik op Google meer informatie zocht kwam er nauwelijks iets naar boven. De reden hiervoor werd snel duidelijk. Zakrzowek was en is een beschermd natuurgebied. Dit was voor ons natuurlijk juist een reden om eens te gaan kijken. Het was namelijk niet verboden om er een rondje te lopen. Onder toeristen is het gewoon niet echt een bekende plek. 

Het meer Zakrzowek in Krakau

Het was even een beetje zoeken vanaf welke kant we bij het meer konden komen. Uiteindelijk vonden we een klein grindpad die ons bij het natuurgebied bracht. Het hele meer is afgeschermd met hekken, waar zo hier en daar gaten ingeknipt zijn. In eerste instantie voelde het een beetje alsof een verboden plek indrongen, maar toen we een beveiliger tegenkwamen en hij ons vriendelijk begroette wisten we zeker dat we niet verkeerd bezig waren. Vanaf de doorgangen in het hek lopen overal kleine paadjes rondom en richting het meer. We besloten er willekeurig een aan te houden en kwamen op een werkelijk waar prachtige plek uit! 

Wat. een. uitzicht. 

Ik had maar één wazige foto van het meer gezien en wist dus totaal niet wat ik moest verwachten. Het uitzicht en de natuur blies ons echt omver. Het meer zelf lag beneden ons en we keken uit op grote witte rotsen met daarboven op rijen vol bomen. In eerste instantie zijn we ongeveer een kwartier stil geweest om van dit uitzicht te genieten en het in ons op te nemen. Daarna begonnen we pas met het maken van foto’s. 

Lunchen op een fantastische plek

We lopen nog even wat rond en vonden toen een klein open plekje aan de rand van de rotsen. Hier eten we onze gekochte lunch op. We zetten wat muziek op, roken een sigaretje en genieten bovenal van het moment. Echt heerlijk!

Tijdens de lunch kwamen we voor het eerst twee andere meiden tegen, waarschijnlijk met hetzelfde idee als wij. We maakten even snel een praatje. Zij vertelden ons dat je honderd meter verderop ook nog naar beneden kon lopen om aan het water te komen. We bedankten ze, rustten nog even uit en besluiten dan eens te gaan kijken! 

Slippertje(s) 

Inderdaad, zoals de meiden al zeiden, liep er een stukje verderop een pad naar beneden. Maar wat voor een pad.. ontzettend steil, vol hobbels en vol kleine grindsteentjes over welke je makkelijk kon uitglijden. Mijn vertrapte vans hadden niet bepaald meer het profiel dat nodig was voor deze tocht naar beneden, maar ik besloot de gok maar gewoon te wagen. Mijn vriendin ging achter me aan, maar nadat ze bijna was gevallen hield zij het al vrij snel voor gezien. 

Dapper en bang zette ik de tocht alleen voort. Ik probeerde me aan allerlei keien en takken vast te houden. Soms met succes, soms zonder, maar uiteindelijk kwam ik (ongeveer op de helft) op een veilige plek terecht. Hier kon ik even wat rust pakken en alvast wat genieten van het uitzicht tussen de bomen door. Ik keek naar boven en kon mijn vriendin nog net zien. Net iets onder haar zag ik weer dezelfde twee meisjes die ons aangesproken hadden. Zij probeerden ook naar beneden te komen. Het werd een gevalletje ‘ik stond erbij en keek ernaar’ toen een van de beide meiden uitgleed en de andere in haar val meeneem. Met een rotgang kwamen ze naar beneden vallen en twee meter onder me kwamen ze tegen een boom tot stilstand. 

Be safe

Eerlijk gezegd schrok ik best wel, maar toen ik de meiden hoorde lachen en wist dat alles goed zat, kon ik er zelf ook behoorlijk hard om lachen. Een belangrijke tip vanuit mij is dus: trek OF goede schoenen aan met een profiel OF kom niet naar beneden (tenzij je net als ik een beetje gek bent). 

Het laatste stuk naar beneden was behoorlijk oppassen, als ik zou uitglijden zou ik direct met telefoon, fototoestel, kleding en rugzak het water in vallen. Uiteindelijk wist ik veilig beneden aan te komen en een plekje te vinden waar ik even rustig kon gaan zitten voor een paar foto’s. Hier beneden zag ik dat het water ontzettend helder was, ik keek zo op de bodem van het meer. Echt prachtig! 

En toen nog weer naar boven 

Via dezelfde weg die me naar beneden had geleid, moest ik ook nog weer naar boven. Voor mijn gevoel was dit wel iets minder eng, maar ik moest me zo af en toe wel in gekke posities wurmen. Ik hield me vast aan boomstronken, takken en op een gegeven moment zelfs aan glibberige stenen. Maar goed, het feit dat ik deze blog kan schrijven betekent dat ik nog leef en het was het absoluut waard om hier naar beneden te gaan. Laat mijn verhaal je dan ook vooral niet afschrikken! Met goede schoenen is het ongetwijfeld prima te doen. 

Tips voor een bezoek aan Zakrzowek, Krakau:

#1 Nogmaals, neem goede schoenen mee! Geen slippers of schoenen zonder profiel. 

#2 Zoals je op een van de foto’s ziet ligt er ook iemand in het water te dobberen, dit kan dus wel gewoon! Neem dan ook vooral je zwemkleding mee als je hier een duik wilt nemen, ik baalde ervan dat ik dat niet even kon doen. 

#3 Trek zeker wel een paar uur uit voor je bezoek aan Zakrzowek. Het is echt een bijzondere plek en het zou zonde zijn als je er gehaast maar eventjes langs kunt gaan. 

#4 Vooral in de zomer kan het erg warm zijn en in het natuurgebied kun je nergens eten of drinken halen. Ik raad je aan om dit zelf van te voren even te halen en mee te nemen. 

#5 Ga! Ga! Ga! 


Sanne Snijders
2 september 2017


Heb je nog meer vragen, of wil je graag nog meer informatie over Zakrzowek? Voel je vrij om contact met ons op te nemen via de mail of Instagram! We geven je graag antwoord op al je vragen.