Júzcar: voormalig smurfendorpje in Andalusië

Júzcar: voormalig smurfendorpje in Andalusië

juni 28, 2020 0 Door Sanne Snijders

De regio Andalusië in Zuid-Spanje is ontzettend bekend vanwege zijn ‘pueblos blancos’, witte dorpen. Er zijn zelfs verschillende routes die je langs de mooiste witte dorpen leiden. Een dorpje die je niet (meer) op deze route terug zult vinden is Júzcar. En niet omdat het geen mooi dorpje is, maar omdat het dorpje sinds 2011 niet meer wit is. In dit jaar is Júzcar namelijk compleet blauw geschilderd voor de wereldpremière van de film ‘the smurfs’. En ondanks dat de filmstudio aanbood om de huizen weer wit te schilderen, hebben de inwoners van Júzcar besloten de blauwe kleur te behouden. Geen ‘pueblo blanco’, maar een ‘pueblo azúl’ dus.


Ligging

Júzcar ligt vrij ver van andere toeristische trekpleisters in Andalusië. Het dorpje ligt op ongeveer 120 kilometer van Malaga, in het binnenland tussen de plaatsen Estepona en Marbella. De natuur rondom het dorpje is echt prachtig en alleen de weg ernaartoe is al de moeite waard. Om dit dorpje te bezoeken is het wel noodzakelijk om een auto te huren.

Wat is er te doen?

Eigenlijk is Júzcar maar een heel klein dorpje. Voordat het dorp blauw geschilderd werd was hier vrij weinig te beleven. Vanaf 2011 was het echter mogelijk om hier in volledig Smurfiaanse sferen rond te wandelen. Echt alles is blauw: huizen, kerkjes, restaurants, de apotheek etc.

Echter, in 2017 wilde de IMPS (International Merchandising Promotion & Services) de rechten en comissies terug. Door middel van winkeltjes en het verkopen van producten profiteerde Júzcar van het concept van de smurfen. Dit was niet de bedoeling en dus werd besloten dat de kraampjes en beelden van de smurfen weggehaald moesten worden. Dit betekent echter niet, zoals sommige mensen denken, dat het blauwe dorpje niet meer bestaat. De gebouwen zijn nog wel degelijk blauw, er zijn alleen minder verwijzingen naar de smurfen aanwezig. Maar dit maakt het dorpje echt niet minder bijzonder en mooi.

La aldea azúl

Tegenwoordig staat Júzcar bekend als ‘la aldea azúl’, letterlijk vertaald: het blauwe gehucht. De inwoners van het dorp hebben samen overlegd en besloten om van het dorp een soort avonturenpark te maken. Er zijn speciale wandelroutes, klimmuren en tokkelbanen aangelegd. Daarnaast wordt ook de natuur rondom Júzcar meer gepromoot. Zo proberen de inwoners van Júzcar en de gemeente Malaga ervoor te zorgen dat de populariteit van het dorpje niet in verval raakt. En ik draag hier graag aan bij door te zeggen: een bezoek aan Júzcar is het écht helemaal waard!


Sanne Snijders
28 Juni 2020


Heb je nog meer vragen, of wil je graag nog meer informatie over Andalusië (of het dorpje Júzcar)? Voel je vrij om contact met ons op te nemen via de mail of Instagram!

Ben je benieuwd waar je deze zomer nog meer op vakantie kunt? Klik dan hier!