Fietstocht El Palmar

Fietstocht El Palmar

juli 30, 2018 0 Door Sanne Snijders

Allereerst, wat heerlijk dat je interesse hebt in deze fietstocht. Dat doet me goed. Er zijn namelijk zo veel mensen naar Valencia geweest, maar ik heb nog nooit iemand over El Palmar gehoord en dat vind ik persoonlijk ontzettend zonde.. Voor mij was het namelijk echt een onvergetelijke ervaring, ik heb me echt de ogen uitgekeken. Nou goed, ik hou je niet nog langer op. Hieronder de complete fietstocht van Valencia naar El Palmar. 


Startpunt heenweg: la ciudad de las artes y las ciencias

Om precies te zijn: l’Hemisferic in het wetenschapspark. Vanaf hier fiets je in de richting van de Oceanografic en vlak voor de parkplaats, die bij dit aquarium hoort, sla je rechtsaf. Je volgt hier het fietspad langs de weg en verlaat binnen no-time de drukke stad. Dit fietspad brengt je tot een brug over de grote weg, op de rotonde na de brug volg je gewoon hetzelfde fietspad. Je bent nu in de buitenwijk ‘Natzaret’.

Onderweg richting het dorpje El Saler passeer je de vrachthaven van Valencia en steek je de rivier de Turia over. Het fietspad eindigt na deze oversteek, je gaat dan gewoon rechtdoor over de ‘normale weg’. Niet over het voetgangersgedeelte fietsen, ik spreek uit ervaring, dat vinden Valencianen niet leuk. Aan het einde van deze weg sla je rechtsaf en je staat aan ‘Playa de Pinedo’. Wij besloten om hier in de ochtend lekker eventjes wat te drinken aan het strand. 

Je kan dus even stoppen voor een drankje of direct doorfietsen. Je weg vervolg je over het fietspad langs de kust. Dit pad komt uiteindelijk uit bij een rotonde. Je doorkruist eerst een ander fietspad en gaat op de rotonde rechtdoor. De rotonde erna ga je naar links (richting het park Albufera). Vanaf hier volg je de bordjes naar El Saler. Er volgt een lange weg rechtdoor richting Albufera en El Palmar. Deze tijd vliegt echter voorbij, je hebt onderweg namelijk prachtige uitzichten over de omgeving!

Op de rotonde vlak voor Les Gavines ga je ook gewoon rechtdoor. Het fietspad stopt hier even, maar je kan er prima langs de kant van de weg doorfietsen. Je bent er nu bijna en binnen no-time zie je aan je rechterkant al het schitterende meer van het natuurpark Albufera liggen! Deze weg blijf je volgen en je eindigt moe maar voldaan in het prachtige oude vissersdorpje El Palmar. 

Eindpunt heenweg: El Palmar

Het vissersdorpje El Palmar


Na een vrij lange fietstocht is het eerste wat wij deden een terrasje zoeken en iets eten. Wij vonden dit in ‘Ravatjol’. Het was een willekeurige keuze, want rondom dit cafeetje lagen er nog minstens vijf meer. Het beviel echter erg goed. Op de kaart natuurlijk erg veel verse visgerechten, maar ook genoeg andere kleine dingen. Het terrasje lag aan kleine beek midden in El Palmar en hierop uitkijkend voelde het absoluut niet meer alsof we nog in de buurt van Valencia zaten. 

We hadden al wat informatie gelezen over Palmar en besloten na een hapje te hebben gegeten het dorp eens wat beter te bekijken. Een mapje of plattegrond hadden we niet, maar dit is ook zeker niet nodig. Het is écht veel leuker om het dorp gewoon rond te lopen. Het is een erg kleine plaats dus een verkeerde weg in slaan zit er sowieso niet in. 

Één tip ga ik wel geven en dat is dat je absoluut de moeite moet nemen om even richting het water te lopen. Het weggetje er naar toe is van slechte kwaliteit en een beetje hobbelig, maar ook dit past perfect in deze onaangetaste omgeving. Alsof ze verbaast waren buitenlanders te zien, zwaaiden een aantal visserslui vanuit hun boot naar ons toen we het water overstaken. Aan de andere kant van het water volgde de volgende verbazing. Voor even leek het wel alsof we in Indonesië waren toen we uitkeken over voetbalvelden vol rijstplantages. Echt ontzettend mooi om te zien! 

Na een rondje te hebben gemaakt door El Palmar fietsten we via het meer van Albufera terug naar Valencia. De route voor deze terug weg is als volgt: 

Startpunt terugweg: El Palmar 

Via de weg die je naar El Palmar bracht ga je nu terug in de richting van Valencia. Je kan dan ook gewoon de bordjes volgen. Na iets meer dan vier kilometer kom je aan bij de brug die het water over steekt. Zo gauw je deze brug over bent zie je aan de linkerkant een kleine parkeerplaats met een hutje. Hier zetten wij de fiets even aan de kant en via een trap lopen we naar beneden richting naar het meer. Beneden vinden we een aanmeringsplaats van vissersboten en vanaf daar een prachtig uitzicht over het hele meer!  

Na even aan het water te hebben gezeten en wat foto’s te hebben gemaakt zetten we onze fietstocht terug naar Valencia voort. Je blijft deze weg nog eventjes volgen en slaat dan op de eerst volgende T-splitsing rechtsaf. Aan het einde van deze weg ga je naar links. Daarna volgt er na ongeveer 500 meter een vrij gekke kruising, waar je rechtsaf slaat. Je fietst nu aan de rand van dorp Les Gavines, gekenmerkt door hoogbouw en flats. Aan het einde van de weg sla je linksaf. Deze weg komt uit bij een parkeerplaats aan het strand. Heb je tijd over? dan kan je hier nog even lekker aan het strand zitten. 

Je vervolgt dan de route in dezelfde richting over het kleine zandweggetje. Dit pad komt uit bij de strandtenten van ‘La Dehesa’, waar je eventueel wat zou kunnen drinken. Dezelfde weg blijf je gewoon volgen en hij brengt je onderweg langs verschillende mooi aangelegde rustplekken, van waaruit je een heerlijk uitzicht hebt over het strand. De weg komt uit bij een rotonde, waar je rechtsaf slaat. Ook op de volgende rotonde sla je rechtsaf af. Deze weg blijf je gedurende lange tijd volgen, totdat je aan je rechterhand een kartbaan ziet liggen en iets verderop aan je linkerhand het restaurant ‘Wakaya’. Op de rotonde die volgt sla je rechtsaf en volg je de bordjes richting ‘Pinedo’. Deze weg brengt je door het kleine dorpje weer naar het strand van Pinedo. Met de haven van Valencia recht voor je, sla je linksaf. Vanaf hier zou je de weg weer moeten herkennen. Je volgt nu simpel het fietspad richting Valencia en ongeveer een kwartiertje later sta je weer voor de L’Hemisferic. 

Eindpunt terugweg: la ciudad de las artes y las ciencias

Een fiets huren?

Dat kan! Overal in het centrum van Valencia worden fietsen verhuurd. Zelf hadden wij onze fietsen gehuurd bij ‘the easy way‘. Prima ervaring! Goede fietsen voor weinig geld. 

In totaal is de route ongeveer 40 kilometer. De vele stops en prachtige uitzichten onderweg laten dit echt niet zo aanvoelen. Mocht je fietsen toch niet zo zien zitten, dan kun je El Palmar eventueel ook met de auto of de bus bereiken. Je ziet dan een stuk minder van de omgeving, maar het is zeker een optie. 


Sanne Snijders
30 juli 2018


Heb je nog meer vragen, of wil je graag nog meer informatie over Valencia of haar omgeving? Voel je vrij om contact met ons op te nemen via de mail of Instagram! We geven je graag antwoord op al je vragen.

Ben je benieuwd waar je deze zomer nog meer op vakantie kunt? Klik dan hier!