Serie: #1 een tussenjaar in de VS

Serie: #1 een tussenjaar in de VS

november 23, 2018 0 Door Olivia Jellema

In de zomer van 2017 besloot ik na mijn studie Hotelmanagement om een tussenjaar te nemen in de VS. Ik pakte mijn koffers om als au pair in Amerika aan de slag te gaan. Een van de beste keuzes uit mijn leven! In deze serie blogs deel ik mijn ervaringen als au pair en reiziger door fascinerende land! In deze eerste blog houd ik het vooral bij een aantal goede tips, voor als jij er over na denkt om ook voor een jaar naar Amerika te gaan!


Nadat ik in 2017 klaar was met Hotelmanagement wilde ik wel graag weer terug naar het HBO, maar had ik totaal geen idee welke bachelor goed bij mij zou passen. Dat ik van reizen en het buitenland hield, was mij en mijn omgeving wel duidelijk, het moest dus weer iets zijn waarmee ik niet ‘vast’ zou zitten aan Nederland na het afstuderen. 

Tijdens mijn middelbare school had ik al eens gekeken om voor een jaar naar Amerika te gaan met een ‘high school year’. Enthousiast als ik was zocht ik alles op en uiteindelijk kwam ik uit bij de kosten. ‘Wat kan dat nou kosten?’ dacht ik als naïef 15-jarig meisje. Veel, heel veel, bleek het antwoord. Om voor een jaartje naar een high school in Amerika te kunnen was een spaarrekening van ruim $15.000 nodig. Na even wat rekenen met mijn jeugdloontje van €2,96 was me wel duidelijk dat dit niet zomaar zou gaan lukken. Maar goed, het idee om een tijdje naar Amerika te gaan bleef me bij en dus besloot ik een avontuur als au pair aan te gaan. 

Via aupairworld.com kwam ik in contact met een Belgisch gezin. Zij stonden op het punt om naar Amerika te verhuizen, ver weg van hun familie en altijd behulpzame opa’s en oma’s. Een paar extra handen in huis konden ze dus goed gebruiken. Inmiddels ga ik bijna weer naar huis en heb ik echt de beste en meest leerzame tijd uit mijn leven achter de rug! Ik kan het iedereen aanraden om als au pair naar de Verenigde Staten te gaan. Zit jij hier ook over na te denken? Dan heb ik hier vanuit mijn ervaringen de beste tips voor je: 

Tip 1: Familie boven locatie 

Wanneer je lekker aan het wegdromen bent bij steden als New York, Los Angeles of Miami, droom daar dan heerlijk over verder en maak plannen om ze zo vaak als je kan te bezoeken! Het gezin wat je kiest is namelijk veel belangrijker dan de locatie, omdat je de meeste tijd toch echt met het gezin zal doorbrengen! 

Tip 2: Die ene koffer is écht genoeg

Je gaat dan wel voor een jaar weg, maar je hoeft niet je hele kleding kast vanuit huis mee te nemen. Zoek goed uit hoe het klimaat in je stad ‘s zomers en ‘s winters is, en neem vooral de kleding mee voor het eerste seizoen. Zelf kwam ik in augustus aan in Washington DC, waar de zomers tot eind oktober doorlopen. Ik had zo’n zeven setjes kleding mee en dit was echt meer dan genoeg! Amerika heeft daarnaast ook zó veel outletcentra, targets en natuurlijk Walmarts, dat je daar nog genoeg aan shoppen toe komt. 

Tip 3: Ken je baan 

Wanneer je via een organisatie naar de VS gaat teken je een contract waarin staat dat je tot 45 uur per week mag werken, verdeeld over 6 dagen per week. Hoeveel uur je uiteindelijk echt werkt hangt af van hoeveel en hoe vaak je gastgezin je nodig heeft. Hou er dus wel rekening mee dat je misschien niet elk weekend vrij zult zijn, of dat je weekenddagen soms doordeweeks zullen zijn. 

Tip 4: Het leven is geen ponykamp

Inmiddels een bekende en veelgebruikte spreuk onder ervarene en voormalige au pairs! Het is heerlijk om te zien hoe aanstaande au pairs zich verheugen op een jaar alleen maar reizen, feesten en chillen voor het leven. Maar vergeet niet dat kinderen altijd kinderen blijven en zij dus ook hun (vervelende) momenten hebben. De mijne hadden bijvoorbeeld altijd te veel energie, of ze nou binnen waren geweest, of we de hele dag bij een trampoline park rond gesprongen hadden.. Kinderen geven je echt heel veel energie, maar zo af en toe nemen ze het ook net zo makkelijk weer van je af. 

Tip 5: How you doing? 

Waar wij Nederlanders héél goed in zijn is direct en duidelijk zijn. Kom maar gewoon straight to the point en zeg wat je wilt zeggen. In Amerika willen ze echter altijd eerst even een rondje smaltalk doen. Bereid je dus voor op een hoop ‘how you doing?’ en ‘what a lovely weather today’. (Het heeft stiekem ook wel wat hoor). 

Tip 6: Stap uit je comfortzone

In je eentje naar de andere kant van de oceaan verhuizen is natuurlijk ontzettend spannend. Gelukkig begin je je jaar met een introductie op een trainingsschool in New York! Hier ontmoet je gelijk al meiden die bij je in de buurt komen werken, of juist aan de andere kant van het land, zodat je ze tijdens je jaar eens kan opzoeken in een vrij weekend! Iedereen is net als jij alleen naar New York gekomen, dus wees niet bang om op de anderen af te stappen! 

Eenmaal bij je gezin ben je vaak niet de enige au pair! Er staan in de meeste gevallen genoeg andere au pairs en nanny’s te wachten bij het ophalen van de kids van school. Ook hier geldt weer: wees niet bang om op ze af te stappen! Dit leverde mij zelf de leukste vriendschappen op, terwijl ik daarvoor toch best verlegen kon zijn. 

featured image

Tip 7: Heimwee? Zoek Nederlands (het zijn net ratten)

Ik zie je al denken, ‘noem je Nederlanders nou ratten?’ Well, ja en nee. Ik hou enorm van ‘mijn volkje’, en net als ratten vind je ze overal terug! Zelf kan ik met veel verschillende mensen wel goed klikken, maar er zijn maar weinig mensen met dezelfde Nederlands humor en trekjes. Zelf had ik het geluk dat er veel andere Nederlandse au pairs in de buurt zaten en ik was al snel goed bevriend met een aantal meiden! Ook was er een hele delegatie van diplomaten in Washington DC die, uit de naam van DC Dutch, regelmatig leuke activiteiten en bijeenkomsten organiseerden! Zo ben ik eens met een stel Nederlanders compleet in Oranje gekleed naar een ijsbaan geweest! Dit soort kleine momentjes geven je wel een beetje het extra gevoel van ‘home away from home’! 

Wil je toch graag je familie en vrienden zien, maar slapen zij al door het tijdsverschil? Volg dan mijn voorbeeld en hang lekker je hele kamer vol met foto’s van vrienden en familie! En vergeet deze foto’s vooral niet aan te vullen met de vrienden die je tijdens je tussenjaar leert kennen! Zo kan je altijd even terug kijken op de herinneringen van het moment dat de foto’s zijn gemaakt en word je gelijk weer helemaal vrolijk. 

Tip 8: AAA & Hertz 

Ben je net als ik nog geen 25 en heb je in je vrije tijd geen auto ter beschikking? AAA (de Amerikaanse ANWB) heeft in samenwerking met de autoverhuurder Hertz hele mooie deals! Waar je voor een lidmaatschap van een jaar bij AAA slechts 60 dollar betaalt (2017/2018), bespaar je er echt veel meer mee! Met een AAA lidmaatschap betaal je namelijk bij Hertz geen ‘underage fee’. Dit is normaal tussen de 25 en 30 dollar per dag en dus heb na ongeveer drie dagen huren je lidmaatschapsgeld al weer terug! Ook biedt Hertz gemiddeld 10% korting aan AAA leden en krijg je soms zo een gratis dag! Mij heeft dit in totaal over anderhalf jaar zeker 1000 euro bespaard! 

Tip 9: Spaar al vast wat geld op

Aan het einde van je tussenjaar verloopt ook je visum. Amerika geeft je echter nog dertig dagen de tijd om het land te verlaten na het verlopen van je visum. Deze tijd kan je nog perfect gebruiken om je tijd als au pair al reizend af te sluiten. Zo’n maandje reizen kost echter flink wat geld en dus doe je er goed aan om direct vanaf je eerste week wat geld aan de kant te leggen! 

Tip 10: ‘3-day weekend’

Zoals ik eerder al zei ben je misschien niet elk weekend vrij. Heb je wel een keer het hele weekend vrij? Maak hier dan volop gebruik van! Zelf werkte ik op vrijdagen vaak tot 18:00, waarna ik dan door ging naar het vliegveld om een huurauto op te halen! Deze bracht ik dan zondag avond om 23:00 weer terug. Aan de oostkust van Amerika hoef je maar een paar uur te rijden naar de volgende staat, dus in twee volle dagen kan je veel meer zien dan je denkt!

Tip 11: Loyalty cards 

Bijna iedere winkel, restaurant, hotel of autoverhuurder biedt ze wel aan, de loyalty kaarten. Hiermee spaar je bij elke aankoop punten, kortingen of zelfs gratis producten. Doe je boodschappen bij de Giant (Stop & Shop) dan spaar je voor korting op brandstof. Huur je een auto bij Hertz? Dan spaar je automatisch voor mooie kortingen. Bij restaurants zoals Starbucks en Panera Bread, wat één van mijn persoonlijke favorieten was, spaar je voor gratis producten. Ga dus bij je aankopen na of je je kan aanmelden voor een loyalty programma en bespaar jezelf wat geld! 


Olivia Jellema
23 november 2018


Heb je nog meer vragen, of wil je graag nog meer informatie over (een tussenjaar in) de VS? Voel je vrij om contact met ons op te nemen via de mail of Instagram! We geven je graag antwoord op al je vragen.

Check hier de serie ‘Au-pair in Amerika’.