Schaffhausen: grootste waterval van Europa

Schaffhausen: grootste waterval van Europa

augustus 13, 2020 0 Door Sanne Snijders

Afgelopen maand ben ik op vakantie geweest naar de Bodensee/het Bodenmeer. Dit meer grenst aan zowel Duitsland, Oostenrijk als Zwitserland en trekt jaarlijks veel toeristen en reizigers. Vlak bij de Bodensee, aan de rivier de Rijn, ligt het plaatsje Schaffhausen. En hier bevindt zich de grootste waterval van Europa. Persoonlijk had ik voor mijn vakantie nog nooit van Schaffhausen gehoord, laat staan dat ik wist dat dit juweeltje hier te vinden was. En dat vind ik eigenlijk best zonde! De Rheinfall, zoals de grote waterval genoemd wordt, is namelijk echt ontzettend indrukwekkend om te zien.


Bereikbaarheid

Zelf vertrok ik om 09:00 die morgen vanuit Friedrichshafen met de fiets naar Schaffhausen. Een prachtige tocht van ongeveer 90 kilometer. Rond een uurtje of 3 kwam ik, na verschillende tussenstops gemaakt te hebben, aan bij de Rheinfall. Met de fiets is de Rheinfall erg goed te bereiken. Mijn ouders kwamen aan met de auto en ook dit verliep eigelijk harstikke soepel. Er zijn genoeg parkeerplaatsen (op loopafstand) rondom de waterval.

Tickets

Bij de kassa haalden we een ticket om het terrein rondom de waterval te kunnen betreden. We verwachtten eigenlijk dat we gewoon wat dichterbij kunnen komen, maar eenmaal door de poortjes lopen er paden naar ongeveer vijf of zes verschillende uitkijkplatforms. Bij elk platform is het uitzicht op de waterval weer anders en het geluid van het denderde water wordt steeds luider. Je kunt echt ontzettend dichtbij de waterval komen. Als je je hand uitsteekt kun je het stromende water bijna voelen.

Het is ook mogelijk om beneden nog een tour te maken met een boot. Er zijn vier verschillende boot tours. Deze boten brengen je nóg dichterbij de waterval. Van te voren wisten wij niet dat dit kon en daar baalden we eenmaal beneden toch best wel van. Deze tickets moet je namelijk ook direct boven kopen, dit is beneden niet meer mogelijk. Klik hier voor meer informatie.

Hoe zit het met Corona?

De waterval ‘Rheinfall’ in Schaffhausen is gewoon open voor toeristen en bezoekers. In Zwitserland zijn (op het moment dat ik dit schrijf) mondkapjes niet verplicht. Voor je eigen veiligheid en die van anderen is het misschien wel verstandig om er een mee te nemen. Je komt af en toe op plekken waar het moeilijk is je aan de 1.5-meter regel te houden. Als je goed te been bent zou ik de lift vermijden, deze is erg krap. Verder leek het er niet op dat er een limiet aan het aantal bezoekers zat. Als je goed let op je eigen veiligheid en die van anderen kan je de waterval dus prima bezoeken.

Persoonlijk vond ik het echt een hele leuke ervaring. Ik houd sowieso erg van water en natuurlijke attracties. Dus ik was hier helemaal in mijn element. De waterval is écht groot en ook het stadje Schaffhausen is mooi! Voor een bezoek aan de waterval zou ik ongeveer 2 uurtjes de tijd nemen.


Sanne Snijders
13 Augustus 2020


Heb je nog meer vragen, of wil je graag nog meer informatie over Schaffhausen of de waterval ‘Rheinfall’? Voel je vrij om contact met ons op te nemen via de mail of Instagram! We geven je graag nog meer tips of antwoord op al je vragen.

Ben je benieuwd waar je deze zomer nog meer op vakantie kunt? Klik dan hier!